Norvég betegbiztonsági jó gyakorlatok megismerése

2017.10.10-10.14. között megrendezésre kerülő Egészségügyi Technológiai Fórum való részvétel lehetővé tette az Intelligens Társadalomért Országos Szövetség delegációjának a norvég egészségügyi rendszerbe történő bepillantást, valamint az egészségügyben megjelenő innovációk megismerését. A Fórum alkalmával számos előadáson való részvétel, valamint kórházlátogatás valósult meg. A betegazonosítási rendszerek piacán megjelenő digitális újítások és legmodernebb technológia bemutatása hozzájárulhat a hazai rendszerek továbbfejlesztéséhez, valamint a színvonalasabb kezelések megvalósításához. A digitális megoldások alkalmazása racionalizálja a munkavégzést, valamint csökkent számos kockázatot a betegellátás területén. Jelenleg az Oslói Egyetemi Kórházban már használt MR (kevert valóság) alkalmazása lényegi előrelépést jelent a diagnosztika területén. A bemutatásra kerülő rendszer lehetővé teszi az akár országhatárokat átívelő konzultációkhoz elengedhetetlen egy időben történő modellezést.

Norvég Alapok és EGT Alapok: Az Alapok révén Norvégia hozzájárul a társadalmi és gazdasági különbségek csökkentéséhez, valamint a kedvezményezett országokkal való kétoldalú kapcsolatok erősítéséhez Európában.

Oslói Egészségügyi Technológiai Fórum
2017.10.10.-10.14.

 

  1. NAP: Előadások az oslói Telenor székházban

 

Trine Radmann, Head of International Affairs Norway, Health Tech

Témája: Norvégiában, az olaj általi bevételek csökkenésének ellensúlyozása az egészségügy bevonásával.  Az északi államokkal (Dánia, Svédország) közös fejlesztési program létrehozása, mely a betegek adatait tartalmazza.

Dr. Naeem Zahid Ph.D., Senior Business Developer eHealth, Telenor Group

Témája: Az idősellátás problémái és megoldásai, otthoni betegellátás mobil diagnosztikai eszközök használatával.

Dave O’Shauognessy, Healthcare Practice Leader, EMEA Region, Avaya Inc.

Témája: kényelmi szolgáltatások bevezetése az egészségügybe (video konzultáció, chatbot, gyógyszerelési emlékeztető)

Salwa, Rafee, Healthcare & Life Sciences Security Business Leader, IBM

Témája: Kibertámadások és következményei

Zala Mihály, Executive Director, Cybersecurity Services, Ernst & Young

Témája: EU Adatvédelmi Rendelet (GDPR rendelet 2016) ismertetése

Laila G. Hagen, Leader Health, Follow-up Center, Dignio

Témája: Dignio Prevent szoftver ismertetése. Távoli gondoskodás érdekében került kifejlesztésre egy speciális rendszer, mely tartalmazza a diagnosztikai eszközök adatait, valamint lehetőséget teremt az orvos-beteg kommunikációra is tableten keresztül.

Balogh Ádám, Senior Business Development Manager, Attrecto Next Tech Digital Solutions

Témája: webapplikáció bemutatása, mely megvalósítja a távoli gondoskodást

Johnny Hermansen, Senior Systems Engineer, Extreme Network

Témája: újfajta szemlélet bemutatása a hálózatépítésben, mely a belépési pontokon korlátozza az illetéktelen hozzáféréseket.

 

2. NAP: Kórházlátogatás – Oslói Egyetemi Kórház

 

A kórházlátogatás alkalmával bemutatásra kerültek azok a technológiák, amelybe a K+F részlegük vezetésével, a kórház az utóbbi években invesztált. Bemutatásra került egy speciális szemüveg, mely képes megjeleníteni a kevert valóságot (MR). Ennek a jelentősége, hogy korábban az orvosi konzultációkat pl.: egy szívkoszorúér műtét kapcsán, a 3D nyomtatóval előállított szívvel lehetett modellezni, amit nagyítani nem lehetett, ráadásul egy szeletelést követően a nyomtatott darab használhatatlanná vált. A bemutatásra kerülő rendszer lehetővé teszi az akár országhatárokat átívelő konzultációkhoz elengedhetetlen egy időben történő modellezést, ez pedig lényegi előrelépést jelent a diagnosztika területén.

 

3. NAP: Magyar Nagykövetség meglátogatása

 

A projekt keretén belül a Magyar Nagykövetségen került megrendezésre egy találkozó Sikó Anna Mária nagykövet asszonnyal. A találkozás fő témái: a norvég gazdaság és egészségügy sajátosságai, különbségek a magyar rendszerekkel.  A nagykövet asszony biztosította a résztvevőket a támogatásáról, valamint reményét fejezte ki az iránt, hogy a jövőben sok, hasonló és hasznos tudásmegosztás fog megvalósulni hazánk és Norvégia között.

 

Norvég eHealth | ITOSZ