Digitális Esély 2016

Az SAP Hungary Kft. és a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács minden évben meghirdeti Digitális Esély elnevezésű pályázatát, amelynek célja szociálisan hátrányos helyzetben lévő gyermekek, fiatalok infokommunikációs felzárkózásának és digitális oktatásának támogatása.

Az oktatás ösztönzésével az SAP Hungary Kft. hozzájárul a helyi közösségek mindennapi életének könnyebbé tételéhez: a társadalomban való boldoguláshoz, az emberek életminőségének javításához.

A pályázaton közhasznú szervezetek indulhatnak, hátrányos helyzetű fiatalok digitális felzárkózását segítő programokkal.

Az ITOSZ 2016-ban sikeresen pályázott és 1 millió forint támogatást nyert a 15-18 éves kor közötti fiatalok infokommunikációs oktatás-képzésére, digitális esélyegyenlőségének növelésére irányuló programjával.

Pályázatunk célcsoportjául az állami nevelésbe vett fiatalokat választottunk, tekintettel arra, hogy az intézetekben élő fiatalok jelentős lemaradást szenvednek digitális írástudás terén.

Szakmai programunk kialakítása során több módosítást is kellett végeznünk a képzés megvalósíthatósága érdekében, így például a tervezett elektronikus ügyintézési ismereteket nem építettük be az előadásokba, ehelyett a közösségi weboldalak használati kultúráját, az információbiztonság, biztonságtudatosság kérdéseit állítottuk az előadások középpontjába. A program kialakítása során folyamatosan konzultáltunk a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Esélyteremtési Főosztályával, szakmai konzulensként bevontuk Bozsoki Róbertet, a Hűvösvölgyi Gyermekotthon korábbi igazgatóját.

Az előadásokat egyesületünk elnökségi tagjai, Zala Mihály és Mester Sándor tartották, két óra terjedelemben. Két előadást valósítottunk meg a Rákospalotai Javítóintézetben javító nevelésbe vett és előzetes letartóztatásba helyezett fiatalkorú lányok csoportjainak. Egy előadást tartottunk a Kalocsai Gyermekotthonban, ugyancsak javító nevelésbe vett fiúk számára. A programmal elért szociálisan rászoruló fiatalok száma összesen 55 fő.

A csoportok érdeklődéssel fogadták az internetes biztonság és a biztonságtudatos felhasználói szokásokat bemutató előadásokat, a főbb üzenetek megértését kérdések feltételével is visszaigazolták. Érdeklődésük különösen a személyes adatok biztonságával kapcsolatos veszélyekre terjedt ki, pl. fotók védelme, jelszófeltörés, stb.

Tapasztalatainkat tanulmányban foglaltuk össze, amely a Dokumentumok menüpont alatt tölthető le.

Tekintettel arra, hogy számos vidéki intézet igényét regisztráltuk, a programot jövőre is folytatni kívánjuk, így a 2017. évi Digitális Esély pályázaton ismét benyújtjuk a tapasztalataink alapján átdolgozott, újabb intézetekre kiterjedő előadássorozatot.

Digitális Esély 2016 | ITOSZ